De drie belangrijkste VR headsets van 2016 zijn de Oculus Rift, de HTC Vive en de Playstation VR. Ondanks de verschillen hebben ze allemaal één overeenkomst; de headsets moeten met een kabel worden aangesloten. Dit beperkt de bewegingsvrijheid en kan zelfs gevaarlijk zijn. De belangrijkste reden hiervoor is de vertraging bij het draadloos oversturen van beelden. De Samsung Gear VR heeft hier geen last van omdat ze de processor van de smartphone gebruiken in de headset. Het lijkt er op dat de tweede generatie headsets wel draadloos kan worden, er zijn meerdere ontwikkelaars bezig met een manier om de draad door te knippen.

GAMEFACE

gameface[1]Deze headset is sinds 2014 in ontwikkeling en moet een draadloze headset worden op basis van het Android besturingssysteem. Ze spreken zelf van een “head mounted console”, dus een spelcomputer op je hoofd. Daarmee is het een soort Gear VR maar dan specifiek gericht op VR, niet als extra toevoeging op een smartphone.

Onlangs hebben ze enkele grote namen uit de tech industrie aangenomen; één van de mensen achter Sony Morpheus, de voorloper van de Playstation VR, David Ranyard. Daarnaast George Hotz, met name bekend als de eerste persoon die de iPhone wist te hacken, en Ryan Holtz die werkte aan de software van Minecraft voor ontwikkelaar Mojang.

SULON Qsulonq[1]

Voor dit product werkt VR ontwikkelaar Sulon samen met de processor fabrikant AMD in de ontwikkeling van een draadloze headset die naast Virtual Reality ook geschikt is voor Augmented Reality. Er bevinden zich ook twee camera’s aan de voorzijde van deze headset.

De software moet gaan draaien op de Microsoft Holographic API’s voor Windows 10. Het 2560×1440 OLED display wordt aangestuurd door een AMD FX-8800P processor en Radeon R7 grafische chip voor een console kwaliteit ervaring.

Het is nog afwachten of deze headsets echt in productie gebracht zullen worden, de toekomst hangt aan een zijden draadje…